Vanggewas invulling na mais op zand en löss uiterlijk 1 oktober in GO


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
25 september 2020

Teelt u mais op zand- en/of lössgrond? Dan bent u verplicht om na de maisteelt een vanggewas te telen. De invulling en de voorwaarden hangen af van het ‘type’ mais en het oogstmoment. De datum 1 oktober speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Wintergraan na 1 oktober

Zaait u na 1 oktober uw vanggewas? Dan moet dit verplicht een wintergraan zijn. Teelt u gangbare snijmais dan moet u dit wintergraan volgend jaar als hoofdteelt laten staan. Voor andere mais geldt dat het wintergraan tot minimaal 1 februari moet blijven staan.

 

Exacte datum minder van belang

RVO geeft aan dat de exacte zaaidatum minder van belang is. Het gaat erom dat RVO weet of u het vanggewas uiterlijk 1 oktober heeft gezaaid of dat het later is geworden. Daarom is wijziging alleen nodig indien u in een andere ‘periode’ gaat zaaien.

 

Gebruik toegestaan gewas

Naast de datum moet u ook het gewas doorgeven. Let erop dat het gewas dat u zaait ook is toegestaan in de betreffende periode.