Invulling vergroeningseisen 2020 minimaal gewijzigd


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
19 februari 2020

Vraagt u in 2020 bedrijfstoeslag aan? U zult dan ook aan de vergroeningseisen moeten voldoen, tenzij u daarvoor vrijgesteld bent. De vergroeningseisen zijn in 2020 gelijk aan 2019. De invulling is wat gewijzigd. De optie ‘Braak met drachtplanten’ is uitgebreid. U kunt geen gebruik meer maken van het Veldleeuwerikpakket.

Gelijke eisen
In 2020 zijn de vergroeningseisen gelijk aan 2019. Bent u niet vrijgesteld? Dan moet u ook in 2020 voldoen aan de ‘Gewasdiversificatie’ en de eisen t.a.v. het ‘Ecologisch aandachtsgebied’ (EA). De mogelijkheden voor de invulling van de EA zijn wel (minimaal) gewijzigd.

EA: mengsel drachtplanten
Wilt u gebruikmaken van het EA-gewas ‘Braak met drachtplanten’? Dan moet u een mengsel van tenminste drie drachtplanten telen. Dit mengsel mag u mengen met een aantal niet-drachtplanten. De lijst waarmee u het mengsel mag mengen is vanaf 2020 uitgebreid.

Toegestane gewassen voor mengsel
U mag gebruikmaken van de volgende gewassen: roodzwenkgras, rietzwenkgras, veldbeemdgras, Japanse haver, Dille, Pastinaak, Gele ganzenbloem, Kleine zonnebloem, Margriet, Echte kamille, Barbarakruid, Bladrammenas, Bolderik, Lupine, Serradella, Kleine klaver, Alexandrijnse klaver, Erwt, Hennepnetel, Veldzuring, Wilde ridderspoor en Timothee.
U moet er wel voor zorgen, dat de drachtplanten aantoonbaar overheersen in het mengsel.

Geen Veldleeuwerikpakket meer
U kon voorheen ook kiezen voor het Veldleeuwerikpakket. Omdat de Stichting Veldleeuwerik is gestopt is dit pakket per 1 januari 2020 vervallen.

Moet u voldoen aan de vergroeningseisen? De eisen zijn gelijk gebleven. Wel heeft u een ruimere gewaskeus voor het mengsel met drachtplanten. U kunt in 2020 geen gebruik meer maken van het Veldleeuwerikpakket.