Het nieuwe GLB


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
6 oktober 2022

In 2023 verandert het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Doel van het nieuwe GLB is om de landbouw te verduurzamen door toekomstbestendige boeren sterker te belonen. De grootste veranderingen met voorgaande jaren zijn de complexiteit en specificatie per bedrijf. Voor elk bedrijf is er een specifieke benadering noodzakelijk, er is geen vaste aanpak. Binnen het GLB zijn twee verschillende regelingen waarvoor u zich kunt aanmelden:

1. Basispremie, bestaande uit:

–    Premie per hectare subsidiabele landbouwgrond + landschapselementen
–    Extra betaling van 54 euro/ha voor de eerste 40 hectare
–    Extra betaling voor jonge landbouwers

2. Eco-regeling

Basispremie GLB
Het nieuwe GLB bestaat uit een basispremie voor alle landbouwpercelen, inclusief landschapselementen zoals bosjes, houtwallen, poelen en dergelijke. RVO geeft aan dat de basispremie waarschijnlijk uitkomt rond de 220 euro per ha. Heeft u recht op de basispremie? Dan krijgt u voor de eerste 40 hectare van uw subsidiabele grond een extra betaling. Het gaat om ongeveer 54 euro extra premie per hectare. Jonge landbouwers krijgen bovendien een extra bedrag bovenop de basispremie als zij in het huidige GLB nog niet de 5 jaar hebben volgemaakt.

Verdien een plus met de eco-regeling GLB
Aanvullend is een extra bedrag per hectare te verdienen via de eco-regeling met eco-activiteiten, hiervoor komt u enkel in aanmerking als u ook voldoet aan de basispremie. Er kan gekozen worden uit tweeëntwintig verschillende eco-activiteiten die passen bij uw bedrijf. Deze eco-activiteiten dragen bij aan de vijf pijlers: biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Voor elk doel moet u een minimaal aantal punten behalen om te voldoen aan de instapeis. Als u de punten voor de instapeis heeft behaald kunt u aanspraak maken op een bronzen, zilveren of gouden premie. Naar verwachting zijn de bedragen van de premies als volgt:
• brons: 60 euro/ha
• zilver: 100 euro/ha
• goud: 200 euro/ha

Dit bedrag per hectare komt dus bovenop de basispremie en de 54 euro extra premie voor de eerste 40 hectare.

Wilt u weten wat het nieuwe GLB voor u betekend?
ProAgro maakt gebruik van een rekentool waarmee inzichtelijk gemaakt kan worden hoeveel punten u scoort met het huidige bouwplan. Ook is het mogelijk hiermee te simuleren hoe de maximale premie behaald kan worden. Heeft u vragen over het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid of wilt u advies over het behalen van een hogere premie?

Neem contact op via 088-188 2388 of stuur een mail naar info@proagro.nl