Gebruik sleepvoetbemester


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
19 maart 2021

Wilt u (weer) gebruikmaken van een sleepvoetmachine om uw grasland op klei- en/of veengrond te bemesten? Dat mag alleen als u uw drijfmest met water verdunt. U moet bij iedere kuub mest minimaal een halve kuub water toevoegen. Daarnaast moet u vooraf een melding doen bij RVO. Dit moet ieder jaar opnieuw gebeuren.

Sleepvoetbemester
U bent niet verplicht om op klei- en veengrond uw drijfmest (en vloeibaar zuiveringsslib) in de grond (zodenbemester) te brengen. U mag er ook voor kiezen de mest tussen het gras op de grond aan te wenden, middels een sleepvoetbemester. Sinds 2019 bent u dan wel verplicht de mest met water te verdunnen. De verhouding moet minimaal 1 deel water op 2 delen mest zijn.

Ook bij uitrijden met tank
Deze voorwaarde geldt niet alleen bij het gebruik van een sleepslangsysteem, waar dat altijd al gebruikelijk was. Ook bij het gebruik van een mesttank is verdunnen verplicht.

Vooraf melden
Gaat u een sleepvoetmachine gebruiken en de mest waterverdund aanwenden? Dan moet u dat vooraf melden op mijn.rvo.nl.

Resultaat telt
Het op de grond aanbrengen is alleen toegestaan op grasland gelegen op klei- en veengrond. De verplichting om de drijfmest met water te verdunnen geldt voor alle systemen, waarbij de mest op de grond komt te liggen. Het geldt dus ook voor een zodenbemester of sleufkouter die te ondiep staat afgesteld. Niet de machine, maar het resultaat telt!