Forse meer NV-gebieden: stikstofnorm 5% of 10% lager


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
21 december 2023

Vanaf 2024 wordt de stikstoftotaalnorm van alle percelen in ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) met 5% gekort. Ligt uw perceel in een grondwaterbeschermingsgebied in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? En is de grondsoort zand of löss? Dan wordt de korting 10%.

NV-gebieden in 2024

In 2022 zijn alle zand- en lössgronden in de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg aangewezen als NV-gebied. In 2023 zijn alle percelen in de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta toegevoegd als NV-gebied. In 2024 wordt dit herzien, sommige delen van de waterschappen zijn geen NV-gebied meer. De percelen zand en löss in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg blijven NV-gebied. Daarnaast worden in heel Nederland een groot aantal extra gebieden aangewezen als NV-gebied.

Kaart in ‘Mijn percelen’

Op de volgende kaart kunt u een overzicht zien van de NV-gebieden in 2024. In ‘Mijn percelen’ kunt u exact bepalen of uw percelen als NV-gebied zijn aangewezen. Selecteer de juiste kaartlaag in de legenda en zoom ver genoeg in.

Korting stikstoftotaalnorm

Vanaf 2024 wordt de stikstoftotaalnorm voor alle percelen gelegen in een NV-gebied met 5% gekort. De korting geldt ook voor niet-derogatiebedrijven.

10% korting in grondwaterbeschermingsgebied

Is uw perceel zand of lössgrond gelegen in een grondwaterbeschermingsgebied in de provincie Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg? Dan word voor u de korting 10% op de stikstoftotaalnorm.