Derogatie 2020 nog niet bekend: gevolgen einddatums


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
22 januari 2020

Wilt u in 2020 (weer) gebruik maken van derogatie? Waarschijnlijk wordt pas in maart of april 2020 duidelijk of de derogatie met twee jaar wordt verlengd. Dit heeft ook invloed op de diverse ‘einddatums’, zoals het aanvragen van uw derogatievergunning, het opstellen van uw bemestingsplan en het nemen van grondmonsters.
Nog geen duidelijkheid
Of u in de periode 2020-2021 gebruik kunt maken van derogatie wordt waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2020 bekend. Hiervoor moet eerst het Nitraatcomité in Brussel een positief advies geven. Daarna kan de Europese Commissie de derogatie definitief verlenen aan Nederland. Ook wordt dan pas duidelijk of u onder dezelfde voorwaarden gebruik kunt maken van derogatie.

Gevolgen voor einddatums
Als in het voorjaar pas bekend wordt of u in 2020 gebruik kunt maken van derogatie, heeft dit gevolgen voor diverse ‘einddatums’ waar u zich aan moet houden. Normaal vraagt u uiterlijk 31 januari een derogatievergunning aan voor het desbetreffende jaar waarin u derogatie wil toepassen. Die datum zal voor 2020 opgeschoven worden. Ook de datum voor het indienen van uw bemestingsplan voor 2020 zal opgeschoven worden.

Grondmonsters
Zijn uw grondmonsters nog geldig? Een grondmonster voor derogatie is vier jaar geldig. Dit betekent dat u nieuwe grondmonsters moet nemen als uw oude derogatiemonsters vóór 1 februari 2016 zijn genomen. Indien derogatie pas later bekend is zal er ook een nieuwe uiterste datum komen waarop u nieuwe grondmonsters moet laten nemen. Het advies is om niet tot het laatste moment te wachten met het nemen van nieuwe monsters.

Uitzondering?
Bij de late bekendmaking van derogatie in 2018 was de geldigheidsduur van grondmonsters eenmalig met een jaar verlengd. Het is nu niet duidelijk of deze uitzondering ook voor 2020 gaat gelden.

Wilt u in 2020 derogatie toepassen? De verwachting is dat pas in het voorjaar van 2020 bekend wordt met welke einddatums u rekening moet houden.