Fosfaatbank: openstelling 2022, ingang ontheffing 2023


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
13 april 2022

De langverwachte fosfaatbank lijkt nu eindelijk te komen. De vraag is echter wel hoe ‘groot’ deze bank zal zijn. Wilt u uitbreiden, heeft u fosfaatrechten nodig en bent u grondgebonden? Wellicht komt u dan in aanmerking voor een ontheffing. De toekenning gaat op basis van een loting. Als u een jonge landbouwer bent heeft u dubbele kans. U kunt de ontheffing vanaf 2023 gebruiken.

Dit jaar aanvragen
Het is de bedoeling dat u dit jaar een ontheffing kunt aanvragen. Als u de ontheffing krijgt toegewezen, kunt u deze vanaf 2023 inzetten.

Grondgebonden
De ontheffing is alleen bedoeld voor grondgebonden landbouwers. Uw fosfaatproductie moet kleiner zijn dan (of gelijk aan) uw fosfaatruimte. De vraag is of u op het moment van aanvragen ook grondgebonden moet zijn of dat het gaat om de jaren waarin u de ontheffing toepast.

Mogelijk een maximale ontheffing
De omvang van de fosfaatbank is nog onbekend. Daarnaast bestaat de kans dat u maar een ‘beperkte’ hoeveelheid fosfaat aan kunt vragen.

Toekenning door loterij
De ontheffingen uit de fosfaatbank worden door middel van een loting toegekend. Bent u een jonge landbouwer? Dan krijgt u een ‘dubbel’ lot. Naar verwachting is de definitie van jonge landbouwer vergelijkbaar aan het GLB.

Ontheffing voor extra fosfaatproductie
Met de ontheffing kunt u extra fosfaat produceren zonder dat u extra fosfaatrechten hoeft aan te schaffen. U krijgt de ontheffing toegekend voor 5 jaar. U mag de ontheffing niet gebruiken voor uw huidige fosfaatproductie om vervolgens een deel van de huidige rechten te verkopen. Uw productie moet dus toenemen, daarnaast moet u wel grondgebonden blijven.