Derogatie twee jaar verlengd uiterlijk 4 september aanvragen


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
10 augustus 2020

U kunt in 2020 en 2021 weer gebruikmaken van de derogatie. In 2020 moet u uiterlijk 4 september de derogatievergunning aanvragen. Daarnaast moet u uw bemestingsplan eveneens uiterlijk 4 september opstellen. Daarnaast gelden enkele extra voorwaarden, zoals bij het gebruik van de sleepvoetbemester. Houd rekening met de (extra) voorwaarden en uitgestelde data.

Datum grondmonsters
Voor het opstellen van het bemestingsplan heeft u grondmonsters nodig. In 2020 is de geldigheid van de grondmonsters verlengd. U mag grondmonsters gebruiken die zijn gestoken vanaf 4 september 2015. U kunt nu nog nieuwe grondmonsters nemen. Deze moet u uiterlijk 4 september laten steken.

Extra voorwaarden
Voor de derogatie van 2020-2021 zijn de eerdere derogatievoorwaarden nog steeds van toepassing. U krijgt wel te maken met extra voorwaarden.

Regels mest aanwenden derogatievoorwaarde
Vanaf dit jaar zijn de regels voor het emissiearm aanwenden van dierlijke mest en zuiveringsslib een voorwaarde voor de derogatie. Uiteraard moet u altijd voldoen aan deze voorwaarden echter was een overtreding van deze regels in het verleden geen reden om de derogatie in te trekken. Dit is door de aanpassing vanaf nu wel mogelijk.

Sleepvoetbemester
Wanneer u de een sleepvoetbemester wilt gebruiken op klei- of veengrond, dan moet de buitentemperatuur beneden de 20 graden Celsius liggen. U moet daarbij uitgaan van de kaarten van de NVWA. Deze kaarten worden per tien minuten ververst. Dit betekent, zeker wanneer u de grenswaarde nadert, dat u dit regelmatig moet controleren.

Bovengronds mest uitrijden en derogatie verboden
Vanaf 2021 kunt u in hetzelfde kalenderjaar geen gebruikmaken van zowel de derogatie als de vrijstelling bovengronds mest uitrijden.