Rekentool voermaatregel melkvee


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/proagro.nl/httpdocs/wp-content/themes/proagro/acf/includes/api/api-template.php on line 396
10 augustus 2020

Ondanks de vele discussies en protesten is de kans groot dat u, als melkveehouder, vanaf 1 september 2020 moet voldoen aan de ‘Voermaatregel melkvee’. Vanaf dat moment mag u geen krachtvoeders op voorraad hebben met een hoger ruw eiwitgehalte dan de gestelde normen. Wilt u gebruikmaken van een hogere ruw eiwitgehalte in krachtvoeders? Met een rekentool kunt u bepalen of dit voor u van toepassing kan zijn. Het is van belang om tijdig uw ‘max. RE-norm’ te bepalen. Het is immers zo 1 september.

Voermaatregel
In het kader van de stikstofproblematiek heeft de minister een conceptregeling bekendgemaakt, waarin maximale ruw eiwitgehalten (RE-gehalten) zijn vastgesteld voor bepaalde aangekochte krachtvoeders voor melkvee. Deze normen (per kg product) zijn afhankelijk van de grondsoort en melkproductie per hectare. Het is de bedoeling dat deze regeling gaat gelden van 1 september t/m 31 december 2020. De regeling is echter nog niet definitief.

Afwijken standaard norm
Wilt u afwijken van de standaard RE-normen voor aangekocht krachtvoer? Dan kunt u met de rekentool van RVO bepalen of u hiervoor in aanmerking komt en welke norm u mag hanteren.

Gegevens KringloopWijzer
Voor het invullen van de rekentool moet u uw voergegevens halen uit de KringloopWijzerberekening van ZuivelNL van 2018 en 2019. Deze gegevens haalt u uit de tabel ‘Voeding veestapel (melkkoeien, incl. jongvee)’.

Soms opsplitsen
Het kan voorkomen dat u de onderdelen ‘Ov. Ruwvoer, bijprod.’ en ‘Krachtvoer, mineralen’ moet opsplitsten in: voer dat ‘onder de maatregel’ en voer wat niet ‘onder de maatregel’ valt. Let hierbij op dat u alle gehalten omrekent naar ‘RE per kilogram droge stof’. In de ‘Invulhulp’ van de rekentool is opgenomen welke voedermiddelen wel en niet ‘onder de maatregel’ vallen.

Pas eind augustus duidelijkheid
Pas eind augustus komt er duidelijkheid of de regeling definitief doorgaat. Er is nog een (kleine) kans dat u ook kunt kiezen voor het ‘alternatieve’ plan van de melkveesector. U zult echter met uw aankopen, nu al rekening moeten houden met een mogelijke maximale RE-gehalten in krachtvoeders vanaf 1 september.